Comemorarea Genocidului Armean

armenia.genocide23 aprilie 1915, Constantinopole. 250 de intelectuali armeni sunt arestati de catre autoritatile otomane si, mai tarziu, omorati. Incepea Genocidul Armean, in care si-au pierdut viata 1 500 000 de armeni!

Genocidul a fost savarsit de catre Junii Turci ca o solutie la problema armeana. Erau ultimele clipe ale Imperiului Otoman, care lupta in Primul Razboi Mondial alaturi de Puterile Centrale.
Metodele folosite de ei sunt asemanatoare cu cele utilizate mai tarziu de nazisti impotriva evreilor. Au fost deschise mai multe lagare de concentrare, iar armenii au fost deportati, omorati prin marsuri ale mortii, infometare si munca pana la epuizare, au fost arsii de vii, otraviti cu gaz toxic, sau inecati in Marea Neagra.
La momentul respectiv se stia despre atrocitatile care se petreceau in Turcia, despre care ambasadorii marilor puteri spuneau ca este “cel mai mare masacru”. Termenul de Genocid a fost inventat mai tarziu special pentru a descrie actiunile turcilor impotriva armenilor.

Dupa incetarea razboiului si caderea Imperiului Otoman, a fost instaurat de catre Kemal Ataturk noul guvern al Turciei moderne, insa masacrarea populatiei armene a continuat multi ani.
Acest genocid, precum si faptul ca vinovatii nu au fost nici macar acuzati, a inspirat alte doua tragedii ale secolului trecut: Holocaustul si un genocid mai putin mediatizat dar care ne priveste direct, cel al romanilor din Basarabia de catre guvernul stalinist.
Wer redet heute noch von der Vernichtung der Armenier?” – Cine, la urma urmei, vorbeste astazi despre anihilarea Armenilor?  isi incheia Hitler discursului in care ordona alipirea Poloniei.

In Turcia s-au propagat, din generatie in generatie, alte valori ale binelui si raului si. chiar si astazi, Turcia refuza sa recunoasca genocidul.
Ultimele tari care au recunoascut oficial genocidul sunt Germania si Austria, ceea ce a dus la racirea relatiilor diplomatice dintre fostii aliati. De altfel, problema areneasca este unul din motivele pentru care Turcia nu a reusit sa adere la UE.

“Apology is a sign of maturity and it is time for Turkey to grow up” spunea İshak Alaton, un turc din diaspora.

In Tabere cu Suflet spunem ca, atunci cand gresesti, trebuie sa urmezi calea celor 3 R: sa Regreti, sa Repari si sa nu Repeti. Poate ca n-ar strica ca, din cand in cand, politicienii sa vina sa asculte Povesti din Tabere cu Suflet🙂

Leave a comment