Invitatie cu bicicletele pe Valea Lomului

TabereCuSuflet.091Luna viitoare va invitam la una dintre cele mai frumoase ture Tabere cu Suflet – o tura pe cat de frumoasa, pe atat de bogata in repere culturale! Valea Lomului ascunde cateva obiective deosebite, unele fiind in patrimoniul UNESCO: Rezervatia Naturala Rusenski Lom, Manastirea Basarbovo, Cetatea Cerven si Bisericile rupestre de la Ivanovo.

Zona nu este departe, din Bucuresti pana la intrarea in tura fiind 90 km. Traseul merge prin meandrele raului Lom, peisajul fiind deosebit. In cheile largi ale acestui rau sunt formatiuni carstice interesante si cateva obiective UNESCO: complexul de la Basarbovo, bisericile rupestre de la Ivanovo si cetatea Cerven.

Tabere cu Suflet Bike Day #14 | 17 octombrie

Ce: Tura cu bicicletele

Unde: Valea Lomului (Bulgaria)

Cand: Sambata, 17 octombrie

Obiective: bisericile rupestre de la Ivanovo si cetatea Cerven

Cine: Oricine are o bicicleta si doreste sa vina.

Lungime: 26 km / 40 km

Dificultate: Se merge 20 km pe drumuri forestiere si pe poteci cu vegetatie, pe malul raului. Restul sunt pe drum asfaltat. Diferenta de nivel este de 250 m, urcarea facandu-se pe asfalt.

Ce oferim: Indrumare, apa, dulciuri, supraveghere copii si garantia unei ture frumoase 🙂

Cat costa: 50 Ron. Reducere 20% pentru membrii clubului Tabere cu Suflet.

Inscrieri: aici. Termenul limita este marti, 13 octombrie, ca sa stim cum sa ne organizam. Functie de prognoza meteo pot aparea schimbari. Urmariti actualizarile pe blog.taberecusuflet.ro.

Detalii: Mai multe detalii veti primi dupa ce va inscrieti. Iata cum a fost la ultima iesire la Ivanovo.

Ce vom vizita:

Manastirea Basarbovo
ValeaLomului 015Manastirea rupestra de langa Basarbovo este sapata in stancile de pe malul Lomului, fiind singura manastire rupestra din Bulgaria in care se slujeste. Primele marturii istorice despre manastire dateaza din sec. XV. Biserica din stanca este situata la o mare inaltime. Iconostasul bisericii este lucrat din lemn, si dateaza dintr-o perioada mai noua, iar biserica si chiliile din jurul ei, redau imaginea manastirilor rupestre din timpurile vechi.

Cetatea Cerven
TabereCuSuflet.032Cervenul este unul dintre cele mai importante orase medievale din sec. XIV din Bulgaria de Nord-Est. Pana in zile noastre s-au pastrat ruinele orasului din afara cetatii si ale zidurilor cetatii, ruinele palatului domnesc, ale bisericii mitropolitane, iar pe strada principala – ruinele unor case. Orasul a avut 11 biserici, iar in jurul lui existau o multime de manastiri. S-a pastrat turnul de paza cu o inaltime de 12 metri.

Bisericile rupestre de la Ivanovo
TabereCuSuflet.002Bisericile de la Ivanovo este monument din patrimoniul Unesco. Bisericile sunt sapate in stanca, la 30 m inaltime, si au fost locuite de catre calugari isihasti intre secolele XIII-XVII. Bisericile detin o valoare culturala si istorica deosebite datorita picturilor murale, datand din secolele XIII-XIV si pastrate in cinci din multele biserici de piatra. Pictori talentati au pictat peretii acestora in fresce realiste, folosind multa culoare si elemente compozitionale, transformandu-le intr-o adevarata comoara a picturii medievale.

Va asteptam cu drag!

——————————————————————

Tabere cu Suflet Bike Day (TcS Bike Day) este un proiect Tabere cu Suflet, avand ca obiectiv promovarea cicloturismului si a miscarii in aer liber. In cadrul acestui proiect ne propunem sa iesim cate o zi, cu bicicleta, pe traseele Tabere cu Suflet sau in zone deosebit de frumoase pentru bicicleta. Astfel putem impartasi si altora bucuria mersului pe bicicleta, combinata cu descoperirea unor locuri inedite.

One thought on “Invitatie cu bicicletele pe Valea Lomului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s