Biserica Germana din Malcoci

TabereCuSuflet.027Undeva in Dobrogea, intre Murighiol si Tulcea, se află satul Malcoci, o mica localitate care pe vremuri se numea Malkotsch si era locuita de o comunitate infloritoare de germani. Biserica din localitate, desi partial ruinata, este o constructie impunatoare care aminteste de acele vremuri pline de glorie. Biserica are insa nevoie de ajutor pentru a supravietui!

Potrivit wikipedia, denumirea inițială a localității a fost Malkotsch si era primul sat german catolic din Dobrogea. A fost infiintat în anul 1843, de catre 25 de familii de germani originari care purtau numele strămoșilor lor originari din Alsacia, Valea Rinului si Baden, precum Weideman, Klein, Kress, Frank. Tot din wikipedia aflam ca majoritatea germanilor au părăsit localitatea în 1940, fiind strămutați cu forța în Germania nazistă, sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich).

La fel ca in cazul cetatilor sasesti transilvanene, biserica era centrul comunitatii. Biserica din Malcoci a fost construita in 1880 si aici s-au tinut slujbe, pentru germanii ramasi, pana in 1989. Dupa 1990 au plecat si ultimii si a inceput dezastrul.

Biserica te intampina cu un turn impunator, ce aminteste de bisericile fortificate. Cand treci insa de poarta, intelegi proportiile dezastrului:( In primul rand, te trezesti sub cerul liber!  Acoperisul navei a disparut cu totul si nu au mai ramas in picioare decat zidurile bisericii. Pe un perete atarna jumatate dintr-un balcon ce se sprijina pe o coloana pe care se mai vede sculptura frumoasa, si se mai vede urma unui bazinas de marmora pentru apa sfintita care a fost spart cu ciocanul.

Cum s-a intamplat? Iata ce ne spune un tanar localnic: “Totul a inceput cand o parte din localnici, nu spun care, a descoperit ca este a nimanui si ca pot fura in voie. Au inceput cu acoperisul, apoi au continuat cu tot ce se putea cara, iar apa si ploile au facut restul”:(

Monumentul, caci este un Monument de Arhitectura, trebuie salvat cu orice pret., macar pentru valoarea sa culturala si istorica deosebita. Primul pas necesar este inscrierea lui pe listele monumentelor de patrimoniu de la Ministerul Culturii. Biserica a apartinut comunitatii locale, iar dupa plecarea germanilor, proprietarul constructiei a devenit Biserica Catolica.

Iata cateva poze cu ruinele Bisericii din Malcoci:

Foto: Tabere cu Suflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s